19 Jun 2009

CEBISAN PANDANGAN UNTUK PELAJAR CELIK AL QURAN

Sering kita bercakap hari ini pelajar muslim tidak dapat membaca Al Quran dengan kata yang lebih sedap buta Al Quran. Tetapi topic perbincangan ini tidaklah sepanas PPSMI. Bagi kita sebagai seorang Islam dan ditaklifkan sebagai ustaz dan ustazah berhadapan dengan tugasan yang besar dunia dan akhirat. Sekiranya sesiapa yang baca Blog Tuan Hj Rushdan berkaitan dengan pelajar sekolah menengah buta Al Quran seramai 17000 orang nescaya semua akan rasa bimbang , takut sedih dan sebagainya.
Saya pernah menulis sebelum ini tentang khatam Al Quran ke sekolah Menengah satu pandangan. Saya amat berseutuju dengan Tuan Hj Rushdan untuk mengatur program bagi membolehkan mereka dapat membaca Al quran dengan cepat. Kalu orang kata masalah mak bapa tak ambil peduli anak dia boleh baca ka dak pada saya itu bukan masalah kalu ya itu masalah mungkin masalah yang ke 178 kot. Yang penting kita jangan buat masalah dan jangan bermasalah.
Setahun jagung bergelar sebagai pendidik tak layak rasanya bagi saya untuk melontarkan buah fikiran untuk menjayakan program tersebut. Tetapi teringin juga untuk berbincang perkara ini. Kalu kita nak memastikan mereka dapat membaca Al Quran dalam masa seminggu agak sukar tetapi tidak mustahil. Pelajar yang buta Al Quran ini saya rasa pelajar yang bermasalah dalam pembelajaran. Maka kita perlu mengkategorikan pelajar bermasalah dalam pembelajaran seperti sindrom down autisme, tumpuan perhatian singkat,palsi sereberal, pintar cerdas lembam dan sebagainya. Ini memudahkan kita untuk menilai tahap kebolehan mereka. Kalu kita harung semua penat la kita jawabnya.
Kem literasi AlQuran yang telah diprogram dalam perlaksanaan j-QAF sememang menarik akan tetapi kita perlu memahami maksud literasi. Kalu kita merujuk kamus dewan maksud “literasi” ialah kebolehan menulis dan membaca (celik huruf) . sewajarnya perlaksanaa itu perlu kepada menulis dan membaca. Teringat pulak saya semasa di sekolah dulu kala, subjek imlak menyebabkan kita mengenal huruf untuk membaca dan menulis. Rancangan mari mengaji juga menggunakan kaedah imlak bagi memastikan muridnya mengenal huruf seseudah di tekan tubi.Sekiranya tekan tubi bacaan sahaja tak lebih menjurus kepada hafazan semata-mata. Kita mengambil kaedah BIG berdasarkan kepada talaqi musyafahah antara malaikat Jibril dan nabi Muhammad S.A.W maka kita juga perlu ambil kaedah penulisan Al Quran yang di tulis oleh para sahabat .sembang-sembang kosong saya dengan orang lama yang mengajar Al-Quran selalu mereka mempertahankan system Baghdadi kerana pada mereka sekiranya seseorang itu lama tidak membaca Quran dia mampu untuk mengeja dan membaca Quran tetapi kalau iqra mereka akan lupa kerana tidak tahu mengeja. Biar lah apa yang orang nak kata yang pasti pelajar kita mampu membaca Quran.
Antara lainnya juga kita juga perlu memahami tentang ضبط القراءن dan juga رسم القراءن . jika kita lihat didalam resam uthmani terdapat tulisan lain bunyi lain. Pelajar perlu mengenal baris untuk menyebut bunyi perkataan. Dengan kata lain memahami penulisan resam uthmani. Saya juga merasakan pendedahan kepada semua guru tentang kaedah ini adalah amat penting .
Ini hanyalah pandangan peribadi , hanya setahun jagung sebagai pendidik , ini sahaja yang mampu saya coretkan…….. Insya Allah saya akan menulis didalam blog peribadi http://jalai98.blogspot.com.

Tiada ulasan: