10 Jun 2009

SUBAHAT................ SAHABAT.

Subahat dan sahabat adalah perkataan yang berbeza tetapi bunyinya seakan-akan sama. Apakah ini mengelirukan atau dikelirukan atau sengaja kelirukan. Dalam dunia pendidikan hari ini adakah selalu digunakan atau jarang digunakan atau tak tergamak digunakan. Saya cuba bawakan perkataan subahat didalam dunia pendidikan hari ini. Setuju atau tidak inilah yang akan saya ketengahkan. Perkataan sahabat akan boleh bertukar kepada subahat apabila kita merelakan perkara yang sepatutnya kita larang. Nak larang tak gamak sahabat baik dalam masa yang sama kita telah menukar perkataan sahabat kepada subahat.
Kerelaan kita diatas sesuatu kesalahan dan kesilapan menyebabkan kesalahan yang berpanjangan sehingga pencen. Generasi guru yang masih muda kini sibuk menyambung pengajian samada diperingkat BA mahupun MA, Alhamdulillah susah untuk memulihkan semangat untuk menyambung pengajian . kesibukan peribadi atau bahasa yang paling sedap jaga perut sendiri menyebabkan kawan lain makan hati. Sekiranya masih wujud generasi jaga perut sendiri dan tidak memperdulikan status boleh atau tidak anak muridnya, cerah masa depan menempa kehancuran.
Apakah kita sudah berada di zon selesa sebagai seorang pendidik yang tidak terlibat dengan sebarang penyahgunaan kuasa, rasuah dan sebagainya. Tetapi apakah kita pasti kita tidak terlibat dengan sahabat yang bersubahat. Ini hakikat yang paling saya risau dan bimbang kadang-kadang rasa tersubahat kadang-kadang rasa bersubahat kadang-kadang rasa disubahat.

Tiada ulasan: